Wie zijn wij


Wie zijn wij

…………………………………………………………………………Fysiotherapeuten_image

De Praktijk verzorgt sinds 1985 de begeleiding van clienten, waaronder ook kinderen, met spanningsgerelateerde fysieke klachten. De Praktijk heeft een regionale functie.

De fysiotherapeuten die in de Praktijk werken zijn psychosomatisch en/of haptonomisch geschoold. Ze zijn geïnteresseerd in het verhaal achter de klacht; samen met de client wordt gezocht naar dát gevoel of gedrag , díe gedachten, van waaruit, soms steeds weer, fysieke klachten ontstaan.

Vanuit hun deskundigheid begeleiden zij mensen met onverklaarbare lichamelijke klachten, chronische pijn en/of vermoeidheid, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan psychische en sociale factoren. Vaak gaat het om klachten die samenhangen met stress, zonder dat er een lichamelijk aanwijsbare oorzaak te vinden is.

Ook voorziet de Praktijk in reguliere fysiotherapie bij fysieke klachten.

In de Praktijk werken de volgende fysiotherapeuten:

  • Jelle Buning
  • Nienke Heijink
  • Annet Albering
  • Peter Klamer

 

_


Jelle Buning Jelle_Buning_image

Sinds 1996 ben ik werkzaam als fysiotherapeut. Na mijn reguliere opleiding heb ik me gespecialiseerd tot psychosomatisch fysiotherapeut en ben ik ook supervisor geworden. Mijn werk kenmerkt zich door een sterk persoonlijk gekleurd karakter. Mensen komen niet alleen ‘de therapeut’ tegen, maar ook ‘ de persoon Jelle’. Zo zijn waarden ‘passie’ en ‘oprechtheid’ belangrijk voor me. Dat is goed te merken in mijn werk. Daarnaast sluipt er ook vaak een stukje humor in de trajecten. Dat is onderdeel van wie ik ben en gelukkig blijkt het ook enorm helpend te zijn; om te kunnen lachen om de eigen situatie of problematiek.

Het gevaar van zo’n beperkt stuk tekst is dat nu het beeld ontstaat, dat er binnen een traject altijd gelachen moeten worden. Natuurlijk zijn er ook veel situaties waarin de sfeer serieus blijft. Zoals ik al schreef is oprechtheid een belangrijke waarde. Dus is er ruimte voor een lach, een traan en voor serieus diepgaand contact.

Ik maak gebruik van een breed scala aan interventies. Naast de algemeen toegepaste gespreksmethodieken maak ik gebruik van systemisch werk (familieopstellingen), hart-ritmecoherentie, visualisaties en lichaamsbewustzijnsmethodieken. Als regulier fysiotherapeut maak ik veel gebruik van dry needling en kinesiotaping (naast de oefentherapie, mobilisaties van gewrichten en massage).

_


Nienke Heijink Nienke_Heijink_image

Als gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut is de fysiotherapie, het houdings- en bewegingsapparaat, een mooie basis voor mij. Al is het woord ‘apparaat’ inmiddels minder van toepassing voor mij. Naast hoe mensen bewegen ben ik me steeds meer gaan richten op wat mensen beweegt. Het lichamelijke valt in mijn visie wel te onderscheiden, maar niet te scheiden van ‘het geestelijke’.

Het hangt van de hulpvraag af waar het accent in mijn therapie komt te liggen. Betrokkenheid en afstemmen op een persoon (lijke hulpvraag) vind ik hierin belangrijk en waardevol. Met ook enige nuchterheid. Dit kan -in meer, of minder mate- spanningsgerelateerd zijn, vanuit een klacht, of een vraag, fysiek, of meer gevoelsmatig/emotioneel van aard zijn.

Ervaring, opleidingen en cursussen -inclusief de meeste recentelijke opleiding aan de Academie voor Integrale Menswetenschappen- hebben er voor gezorgd dat mijn therapie naast het serieus nemen van de klacht, of vraag ook ‘persoonsgericht’ is; ruimte voor het persoonlijke.

Ik werk veel lichaamsgericht, waarbij lichaamsbewustwording belangrijk is: Luisteren naar jezelf, via je lijf, voelen wat er eventueel vast zit en hoe je hier beter mee om zou kunnen gaan. Letterlijk en figuurlijk: Hoe kun je wat vastzit, of wat pijn doet weer de ruimte geven om te bewegen? En wat beweegt jou waardoor je weer vrij bewegen kunt? Waar sta je nu en waar wil je naar toe?

Lichaamsgerichte interventies combineer ik met andere therapeutische vormen, die gezamenlijk betrekking hebben op ‘denken, doen en voelen’. Zoals: Mindfulness, ontspannings- en ademoefeningen, ‘Lichaamswerk’, houdings- en (expressieve)bewegingstherapie, coaching, en counseling, RET en verschillende massagevormen (klassieke, ontspannings, ‘communicatieve’ en ook triggerpoint).

_


Annet Albering Annet_Albering_image

Ik ben Annet, ben geboren in 1956 en fysiotherapeut sinds 1979. Mijn loopbaan heb ik onderbroken in de jaren dat mijn nu twee grote kinderen jong waren. Ik woon in Zwolle en werk met veel plezier twee à drie dagen in de week in de Praktijk in Nietap.

De client met spanningsklachten in de ruime zin van het woord heeft altijd mijn bijzondere aandacht gehad. Hoe de psychische en emotionele gesteldheid het lijf beïnvloed en andersom.

Ik maak in mijn fysiotherapeutische begeleiding gebruik van de haptonomische benaderingswijze, waarin ik geschoold ben tussen 1995 en 2003 bij Frans Veldman jr. Ook de fysiotherapeutische begeleiding van kinderen is op basis van haptonomie.

In 2012 heb ik de opleiding psychosomatische fysiotherapie afgerond, waardoor ik u kan begeleiden vanuit de haptonomie én met gebruikmaking van op u afgestemde ontspanningstechnieken,  en diagnostische en communicatieve technieken; een gekaderde aanpak.

Voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding kunt u ook bij mij terecht.

 

_


Peter Klamer Peter_Klamer_image

Mijn naam is Peter Klamer. Sinds mei 2013 ben ik werkzaam als fysiotherapeut in de Praktijk. Voordat ik hier kwam werken heb ik een aantal jaren in Eelde gewerkt. Daarvoor in diverse andere praktijken. Ik ben degene die voornamelijk op de locatie in Noordhorn werkzaam is. De Praktijk is daar gevestigd in fitness centrum FysioFit. Het grote voordeel hiervan is dat wij gebruik maken van alle apparatuur. Mede hierdoor zijn wij prima in staat om mensen te helpen met revalideren na operaties aan bijvoorbeeld heupen en knieën.

Ik ben alweer enige tijd geleden afgestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen met als specialisatie orthopedische klachten. Dit zijn klachten aan de gewrichten en de wervelkolom. Ook reumatische aandoeningen (zoals reuma, fybromyalgie en artrose) vallen hier onder.

In de afgelopen twee jaar heb ik diverse opleidingen gedaan op het gebied van hartrevalidatie en COPD. In de praktijk zie ik daarom steeds meer mensen die herstellen van hartoperaties of dotterbehandelingen. Ook het aanbieden van beweegprogramma’s bij mensen met COPD blijkt een goede behandeling om de longfunctie stabiel te houden of soms te verbeteren.